A rejtélyes Kadarka
Magyarország török megszállása alatt kezdődött el egy olyan szőlő termesztése, amelyik a későbbiekben nagyban befolyásolta az egész ország borkultúráját. A gyorsan elterjedt Kadarka igazi lendületet adott a borkészítésnek. Kiváló alkalmazkodóképességének köszönhetően, meghódított minden vidéket és amennyiben az időjárás nem volt túlságosan zord, úgy minden alkalommal bőséges termést hozott.
Az aszú és esetekben a bikavér bizonyos fajtáiban is használták alapanyagként, mert a Kadarka karakteres és igazán jó jellemet kölcsönző íze, mindenkinek kedvelt itallá tette. A későbbiekben aztán kicsit megmakacsolta magát, mert az intenzív szőlőtermesztés folyamán kiszorult, de ismételten elkezdték felfedezni csodás aromáit.
Sok gazda véli úgy a mai napig, hogy még nincs teljesen kihasználva a benne lévő teljes potenciál, ezért a Kadarka még rejtegethet magában némi kihívást és izgalmakat. Ételek mellé és akár magában is nagyon ízletes a fogyasztása, így egy remek társasági borrá változott az idők folyamán, amit mindenki örömmel ízlelget.